Superfoods a odporność

Superfoods a odporność 

Czym jest Superfoods?
Superfoods czyli ,,Superżywność” to termin marketingowy chętnie wykorzystywany przez czasopisma i portale lifestylowe. Nie można zaprzeczyć, że stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej na produktach nieprzetworzonych ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Czy jednak włączenie do codziennego jadłospisu superżywności jest konieczne? 

Superfoods z dalekiego kraju.
Superfoods to często produkty egzotyczne i importowane, nie są to więc w większości produkty świeże. Niekiedy konserwacja i inne metody utrwalania żywności są konieczne, aby produkty te przetrwały transport. Powoduje to więc utratę części cennych składników.

Superfoods po polsku
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie bogactwo superfoods możemy znaleźć w osiedlowym warzywniaku. Nasze polskie superfoods, których często nie doceniamy, to między innymi kapusta i ogórki kiszone (nie pomyl z kwaszonymi), owoce jagodowe, orzechy włoskie, olej lniany i inne zdrowe tłuszcze, a także niemal wszystkie warzywa, nie tylko zielone, liściaste, ale chociażby cebulowe. Warto wspomnieć też o ziołach i przyprawach takich jak koper, tymianek, czarnuszka czy pokrzywa.

Czy można wzmocnić odporność dietą?
Trudno jednoznacznie odpowiedź na to pytanie. Obecnie wiemy, że niedożywienie (z uwagi na złą sytuacje materialną czy zaburzenia odżywiania) może przyczynić się do większej podatności na infekcje, trudno jednak przygotować przepis na ,,dietę wzmacniającą odporność”.
Istnieją pewne źródła potwierdzające, że niedobory różnych mikroelementów, na przykład cynku, selenu, żelaza, miedzi, kwasu foliowego i witamin A, B6, C i E, zmieniają odporność u zwierząt, są to jednak badania in vitro, czyli w probówce. Wpływ podobnych niedoborów na ludzką odpowiedź immunologiczną wymaga jeszcze oceny.
Musimy pamiętać, że na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa wiele czynników, takich jak poziom stresu, ilość snu, mikrobiom jelitowy, choroby towarzyszące i aktywność fizyczna. Nie ulega jednak wątpliwości, że zdrowa dieta ma długofalowo bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, a więc pośrednio na odporność także.

Co zrobić, aby wspomóc odporność dietą?
Wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Spożywaj nieprzetworzoną żywność bogatą w warzywa z dodatkiem owoców. Zwróć uwagę na podaż kwasów Omega-3, które mają udokumentowane działanie wzmacniające odporność. Wyeliminuj używki, takie jak alkohol i palenie tytoniu. Pamiętaj o umiarkowanej aktywności fizycznej i traktuj swoje ciało przyjaźnie. Przyjmij, że dieta to styl życia, odżywiaj się więc zdrowo na co dzień. Z cała pewnością organizm odwdzięczy Ci się nie tylko dobrym wyglądem, ale też lepszym zdrowiem.

Opracowanie: 
mgr Klaudia Brzywcy-Nosowicz
dietetyk 
Klinika Św Łukasza w Gdańsku
« powrót
Ten serwis wykorzystuje pliki Cookie - więcej informacji X
Menu strony